„Smaki znane i nieznane – wiemy, co jemy”

29744666_1871855652852216_9191265711922881521_o

„Smaki znane i nieznane – wiemy, co jemy” to tytuł pierwszego, z cyklu warsztatów zaplanowanych w ramach programu „Żółty Talerz” Fundacji Kulczyk Fundation. Warsztat skoncentrowany został wokół nowej piramidy żywienia, która kładzie nacisk na zdrowe, nieprzetworzone produkty, głównie warzywa i owoce.

Uczestnicy spotkania po krótkiej, ale jakże ważnej części poświęconej na integrację i budowanie dobrego samopoczucia w grupie, przystąpili do właściwej części warsztatu, która rozpoczęła się od wyboru mistrza/mistrzyni smak. Zadanie polegało na rozpoznaniu owoców i warzyw po ich smaku i zapachu. Dzieci degustowały popularne warzywa i owoce, np. marchew, kapusta, burak, jabłko, banan itd. ale i egzotyczne, bogate w substancje odżywcze owoce i warzywa jak seler naciowy, awokado, pomelo. Zabawa była przednia i przyniosła wiele ciekawych wniosków … jeden z nich – musimy jeść i poznawać więcej warzyw i owoców bo… wiele nieodkrytych jeszcze przed nami. Po konkursie, Monika Fabisiak- trener prowadząca warsztat, przystąpiła do części teoretycznej w trakcie, której wspólnie z dziećmi omawiała poszczególne owoce i warzywa, miejsce ich pochodzenia, wartość odżywczą oraz jakim źródłem witamin są. Warsztat bardzo podobał się uczestnikom spotkania, którzy odliczają już dni do kolejnych podobnych zajęć … mimo, iż w jego trakcie pojawiały się też kwaśne minki … ale tylko przy degustacji cytrynki ;)